Handwassen vs. wasstraat

Die vraag is al lang beantwoord!

Tests onder de elektronenmicroscoop hebben aangetoond, dat dankzij de modernste borstel- en textielwastechniek het machinaal wassen geen probleem voor de lak van uw auto vormt. Het met de hand wassen is echter vaak niet zo lakvriendelijk als altijd wordt beweerd. Met andere woorden: voor uw auto is er geen verschil. Het enige merkbare verschil voor uw auto na het wassen is dat hij naderhand SCHOON is.

Onderzoek

Nog altijd houdt het gerucht zich staande, dat machinaal wassen tot lakbeschadigingen zou leiden en dat handmatig wassen voor de lak beter zou zijn. Wat voor een effect handmatig of machinaal wassen op de autolak heeft is al jaren geleden door wetenschappers van de Technische Universiteit München onderzocht, het resultaat: wie zijn auto met de hand wast, legt de basis voor roest! De interferentie-microscoop toont duidelijk wat de vele handmatige wassers niet kunnen zien: het gladde lakoppervlak wordt al snel een kraterlandschap met diepe dalen. Door het vuil - vooral door fijne zandkorrels - is de lak binnen een korte tijd bekrast. De sterke microscopische vergroting van de met de hand gewassen autolak laat zien hoe schadelijk het handmatig wassen vooral bij een zeer vuile auto en bij gebruik van weinig waswater is.

Met het toenemende aantal wasbeurten sluit het kriskras lopende net van kuiltjes, groeven en rimpels steeds verder. Alleen een radicale poetsbeurt, waarbij de bovenste deklaklaag vlak wordt gemaakt, laat de zwaar belaste lak weer glanzen. Bij het machinaal wassen van auto's ontstaan zulke problemen niet. Ook na vijfentwintig wasbeurten – dat komt overeen met de doorsnee verzorging van twee jaar – zijn onder de microscoop geen diepe krassen te zien. De machinaal gewassen lak is zelfs na zware belasting nog nagenoeg vlak. De nadelen van het handmatig wassen berusten in eerste instantie op het gebruik van ontoereikende reinigingshulpmiddelen. Wassponzen binden het vuil in de poriën aan zich.

De wetenschappers: "Bijna nooit komt bij het handmatig wassen genoeg water op de lak. Bovendien is een spons ook na intensief uitspoelen nog vol met scherpe zandkorrels: de spons fungeert als een stuk schuurpapier.
Heel anders dan bij het machinaal wassen: grote hoeveelheden water en borstels met een speciaal profiel verwijderen het vuil vrijwel spoorloos van de lak. Door de constante borsteldruk wordt de lak niet beschadigd, maar gelijkmatig langzaam afgesleten.
Na vijfentwintig wasbeurten is een tiende van de deklaklaag weg – echter zoveel bereikt u door handmatig wassen al met de eerste krassen." Hoe deze lakslijtage bij het machinaal wassen effectief verhinderd kan worden hebben de wetenschappers ook ontdekt: door een regelmatige machinale waxbehandeling met hetewas. Handwasbeurten zorgen voor ondiepe en diepe krassen die kriskras door elkaar lopen. Hier helpt alleen nog maar een radicale poetsbeurt!

krassen

 

De resultaten

Miljoenen automobilisten moeten zich bezinnen, handmatig wassen ruïneert de lak. Voortdurend afwisselen van handmatig en machinaal wassen is bijzonder gevaarlijk, omdat er dan twee volledig verschillende soorten lakslijtage op uw autolak inwerken: diepe krassen door het handmatig en gelijkmatige slijtage door het machinaal wassen. het definitief overschakelen van handmatig op machinaal wassen heeft reeds voordelen, de lak wordt namelijk niet verder meer bekrast. Het beste is regelmatig uw auto machinaal te wassen. Als daarbij ook hetewas wordt opgespoten, dan voorkomt dit de lakslijtage bij het machinaal wassen.

Bovendien beschermt de was ook tegen agressieve chemische stoffen in de lucht. Niet wassen is geen alternatief. Vuil biedt geen bescherming! De lak "bloeit" op en roest. Het veelgeprezen "zachte" handmatige wassen met spons en emmer is niet goed, het ruïneert de lak en bevordert roestvorming! Overigens: in veel steden en gemeenten is het autowassen op straat verboden, stevige boetes zijn de consequentie!

voorkantwaspasdongen

 

voordeelpakket

Openingstijden borstelautomaat

Maandag t/m vrijdag     : van 08.00u tot 18.00u
Zaterdag : van 09.00u tot 17.00u
Zondag :          Gesloten

Openingstijden Self Service

Maandag t/m zondag     : 24u per dag

Locatie:

De slof 54 (industrieterrein Tichelrijt II)
5107 RJ Dongen
T: 0162-321313
F: 0162-315300
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Klik HIER voor de routeplanner

Wij zien uit naar uw komst!

Carwash-center-dongen-02.jpg

Copyright - Carwash Dongen